רטוריקה ודיבייט
מיומנויות רטוריקה ודיבייט מעניקות יתרונות באקדמיה, בתחומי התעסוקה השונים ובקשרים בין אישיים. רכישת תרבות דיון והכללת ריבוי דעות נדרשת בחברה הישראלית ומעוררת גירוי לחקירה ולימוד עצמי.
מטרות
- חיזוק יכולת ההבעה בעל-פה.
- הבחנה בין עיקר לטפל ופיתוח הקשבה ביקורתית.
- דגש להכלת דעתו של האחר מתוך ידיעה שדעתו שונה משלנו.
נושאים
- מבוא לדיבייט: הכרות עם הכללים,המבנה ופיתוח מיומנות איתור טיעונים
- אמנות השכנוע על פי אריסטו: שלושת עיקרי הטיעון
- משחקי דיבייט: תרגול מעשי של החומר הנלמד
- סיכום: 19 שיטות לשכנוע וסימולציות
בשביל להבין כיצד הרצאות בנושא דיבייט יכולות לתרום לארגון שלכם כדאי להסביר קודם את המושג דיבייט. מסורת הדיבייט מגיעה אלינו או אל העולם כולו מאנגליה, שם החלה עוד במאה השמונה עשרה. דיבייט הוא סוג של עימות על נושא שנקבע, במהלך העימות שתי קבוצות המייצגות עמדה מנוגדת כלפי הנושא מנהלות ויכוח ענייני על פי חוקים וכללים. כל אחת מן הקבוצות מייצגת צד אחד של המטבע, אך הדבר אינו תלוי בדעותיהם האישיות שעלולות אפילו להיות מנוגדות. הקבוצות צריכות להציג עמדות מנומקות בהתאם לעמדה שנבחרו להציג על ידי השופטים.
לנושא הוויכוח אין משמעות, אין בדיבייט כוונה להשיג הכרעה. הדיבייט הוא כלי שבא ללמד אותנו לנהל דיון תרבותי וענייני וניתן לקיים אותו לגבי כל נושא. כלומר דיבייט הוא כלי חינוכי. מסיבה זו תרבות הדיבייט מקבלת תשומת לב רבה במוסדות חינוך להשכלה גבוהה. לפעילות דיבייט ישנה גם תרומה אישית למשתתפים בו וגם לחברה בכללותה. בעזרת תרבות דיון אנו יכולים להבטיח שנושאים חשובים יזכו לדיון ענייני ובעל משמעות.
מי צריך הרצאת דיבייט?
הדיבייט מעניק למשתתפים בו כלים חשובים ומטרתו היא לתרגל את הכלים הללו. לצד התוצאה הכללית של שיפור תרבות הדיון, ברמת הפרט אנו זוכים לתועלות רבות:
הדיבייט משפר את יכולות הביטוי, כל משתתף משפר את יכולות הרטוריקה שלו והוא לומד את האמנות של הצגת נושא, הבאת טיעונים משכנעים והעברת מסרים בעזרת כל כלי הרטוריקה שאותם הוא לומד ומפתח. המשתתף משפר את יכולתו לעמוד מול קהל בביטחון ולהשתמש בשפת הגוף הנכונה. כמו כו, בעת קבלת הנושא על המשתתפים לנתח אותו והדבר משפר את יכולות הניתוח הלוגי. ובמקביל לשיפור היכולות האישיות, קבוצת הדיבייט לומדת עבודת צוות מהי.
הכלים שמעניק לנו הדיבייט הם כלים לחיים, כלומר כלים בעלי שימוש לא רק במסגרת פעילות הדיבייט ורלוונטיים לא רק עבור הנושא הנרחב. יכולת ההקשבה לזולת והיכולת לדבר ולשכנע הם כלים חשובים בחיים - אנו עושים בהם שימוש בחיי הזוגיות כמו גם במקומות העבודה.
התועלת הארגונית מהרצאות דיבייט
מדוע שחברה או ארגון כלשהו יתעניינו בהרצאה בנושא דייביט? האם הערכים של הדיבייט והכלים שהוא נותן יכולים להיות רלוונטיים לארגון? השאלה במקום והתשובה היא חד משמעית. הארגון בהחלט מפיק תועלת מהערכים והכלים אשר הדיבייט מעניק לנו. תרבות דיון המכבדת את הזולת, הקשבה ויכולת ביטוי גבוהה הם בהחלט כלים חשובים ובעלי משמעות גם במקומות העבודה ובכל פעילות ארגונית. היכולת לתקשר בצורה יעילה, להעביר מסרים בצורה ברורה ואף לצפות מראש התנגדויות, כל אלו הם כלים חשובים ובעלי משמעות לארגון - יש אשר ישתמשו בכלים אשר לקחו מהדיבייט לצורך מכירות ושכנוע הלקוחות, אחרים אולי ישתמשו בהם בשביל לנהל עובדים ולתקשר איתם בצורה הנכונה. הכלים יכולים להיות רלוונטיים לכל עובד, מנהל ובעל תפקיד בארגון.